Chci mít čistou, moderní jídelnu s dobrým jídlem za dobrou cenu, říká oceněný živnostník Petr Jícha - Jižní Čechy Teď!
Chci mít čistou, moderní jídelnu s dobrým jídlem za dobrou cenu, říká oceněný živnostník Petr Jícha - Jižní Čechy Teď!
Chci mít čistou, moderní jídelnu s dobrým jídlem za dobrou cenu, říká oceněný živnostník Petr Jícha - Jižní Čechy Teď!
26. 11. 2019 13:53

Chci mít čistou, moderní jídelnu s dobrým jídlem za dobrou cenu, říká oceněný živnostník Petr Jícha

BLATNÁ – Jídelna U Mlsouna bodovala. Respektive její majitel Petr Jícha. Ten se stal podle oblastní Jihočeské hospodářské komory Významným živnostníkem roku v Blatné. Ocenění převzal 24. října v Rytířském sálu strakonického hradu v rámci Podnikatelského fóra. Jeho podnik v centru města úspěšně funguje od roku 2015. Jak to tak v podnikání bývá, i Petra Jíchu přepadly myšlenky na to, že skončí. Ale vytrval a nyní jistě nelituje, když jeho práce byla oceněna.

 

Co jste říkal na ocenění Živnostník roku Blatné? Co pro vás znamená?
Byl jsem překvapen a samozřejmě mě moc potěšilo, že po celkem krátké době jsem by oceněn.

Díky čemu jste podle vás na tento titul dosáhl?
Věnuji své práci dost času a přes všechny problémy, s kterými se člověk potýká, mě hlavně baví. Tak doufám, že proto jsem uspěl. Za další mi pomáhají zaměstnanci, také jim chci poděkovat. Ta cena je samozřejmě i pro ně. Poděkování patří také všem zákazníkům, bez nich bychom určitě nebyli úspěšní.

Váš podnik funguje od roku 2015. Co přineslo těch necelých pět let, jaký byl vývoj podnikání?
Začínal jsem v malém krámku s menší nabídkou. Plán byl dělat vše poctivě a z dobrých surovin. To podle mě přineslo úspěch. Lidí začalo chodit víc a víc, proto jsem přemýšlel, co s tím udělat. Rozšířil jsem tedy podnikání a udělal Jídelnu U Mlsouna. Snažím se nabídku pořád zlepšovat a podnikání modernizovat.

Jak byste Jídelnu u Mlsouna ve stručnosti popsal?
Chci mít čistou, moderní jídelnu s dobrým jídlem za dobrou cenu. Doufám, že se nám to daří, když jsme byli oceněni.

Proč jste si vybral pro podnikání zrovna tento byznys, jak jste se dostal k otevření bufetu? Učil jste se podnikat za pochodu, nebo jste měl nějaké zkušenosti?
Jsem vyučený kuchař a vaření mě bavilo už od dětství, takže byla jasná volba držet se toho, co jsem se učil. Navíc zkušenosti jsem získával mnoho let, hlavně v Praze. Proto jsem se rozhodl to vyzkoušet a podnikat sám na sebe. Podnikal jsem už v Praze a pak v Blatné, Písku a Strakonicích. Písek a Strakonice jsem už zrušil a věnuji se jen Jídelně a kebabu. I tak je to dost náročná práce.

Jaké byly začátky a jak se lišily od představ? Byl okamžik, kdy jste chtěl skončit?
Začátky byly hodně těžké a ano, měl jsem i myšlenky, že skončím. Ale ani po některých neúspěších jsem to nevzdal.

Máte na starosti celý podnik? Co přesně je náplní vaší práce běžný pracovní den?
Vedu si podnik sám, a to po předchozích zklamáních z jiného podnikání. Můj pracovní den je dlouhý, nebudu to moc rozebírat. Věnuji se Jídelně od rána do noci, včetně víkendů. Nemám moc volného času, i když si někteří lidé myslí opak.

Při slavnostním vyhlášení ocenění jste řekl, že nejoblíbenějším jídlem u vás je dršťková polévka. Platí to celých pět let? Je každý den v nabídce a jsou dny, kdy jde na odbyt nejvíce?
Dršťková polévka je určitě oblíbená celou dobu. Je v nabídce každé úterý, pátek a sobotu. Pátek vede. Jinak chlebíčky jsou dalšími adepty.

Co dalšího u vašich zákazníků funguje?
Myslím, že hotová jídla.

Jak se provoz za dobu od otevření rozjel a rozšířil? Překvapilo vás něco od zákazníků, na co reagují, jaké mají požadavky?
Rozšiřuje se víceméně podle zákazníků a poptávky. Samozřejmě, že naslouchám zákazníkům a koukám, po čem je poptávka.

Navštěvují váš podnik stálí hosté, nebo je to různorodé? Dá se váš zákazník nějak charakterizovat?
Máme stálé zákazníky a samozřejmě nás objevují lidé z okolí a takzvaní chataři a výletníci. Hodně lidí k nám přišlo na doporučení, což mě moc těší. Naši zákazníci už začínají od dětiček, chodí na polévky. Jinak k nám chodí dělníci, úředníci, starší lidé. Je to prostě různé.

Kdyby vaši Jídelnu navštívil kuchař Zdeněk Pohlreich nebo foodbloger Lukáš Hejlík – co byste jim připravil? Bylo by to něco speciálního, nebo něco ze standardní nabídky?
Rád se koukám na pořad Ano, šéfe!, takže bych bral Zdeňka Pohlreicha. Snažíme se vařit dobře a poctivě pro všechny zákazníky. Dal bych takové návštěvě tedy tác do ruky a ať si vybere jídlo ze standardní nabídky.

Kam byste chtěl vaše podnikání posunout? Chystáte něco nového?
Celou dobu posouvám své podnikání dopředu, investuji a rozšiřuji neustále, dnešní doba to vyžaduje. Novinky určitě chystám Na léto připravuji novou letní terasu do zahrady a něco pro dětičky, aby si mohly pohrát. Dále dojde na rekonstrukci kebabu a pizzerie a jsou ještě další nápady…

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.