Co jíst na podzim?

Vždy bychom měli dávat přednost sezonním potravinám – příroda to vše zařídila již dávno. Ideální potraviny k zařazení do podzimního jídelníčku jsou například celer, kapusta, zelí, zázvor, česnek, fazole, čočka, brambory, dýně nebo třeba chilli. Také sezonní ovoce, tedy jablka, švestky, hrozny. Věřte nebo ne, prohřeje i sušené ovoce. Stále více se mluví o to, že jsme přestali vnímat průběh ročních období v našem jídelníčku. Jahody a třešně si můžete koupit v únoru, jitrnici a prejt v červenci. Otázkou je, zda je to dobře a zda to prospívá našemu zdraví? O tom si každý musí udělat obrázek sám ve své hlavě. Tak co nějaký dobrý podzimní tip?
Pomazánka z celeru a sýru
Ingredience: 1/2 celeru, 150 g tvrdého sýru (dle chuti, já používám goudu 48%), 1 velkou cibuli, 1 červenou papriku, 3 větší kyselé okurky, 5 lžic majonézy, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy
Postup: Nejprve si nastrouhám tvrdý sýr najemno a postupně do velké misky k sýru přisypávám nadrobno nakrájené ostatní suroviny. Důkladně promíchám s majonézou, solí, pepřem a citrónovou šťávou a nechám odležet pár hodin v lednici. Podávám s dobrým chlebem nebo jen se zeleninou nakrájenou na hranolky. Pomazánka je obdoba rychlé večeře, pohoštění pro přátele nebo třeba školní svačina.
Celer je navíc zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Jeho výhodou je také příznivá cena. Proč ho tedy nezařadit do svého jídelníčku častěji.
• Můj tip: Místo majonézy můžete použít bílý jogurt nebo třeba tvaroh.
Dobrou chuť!
vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku