13. 10. 2024 20:09

DOBROTY: Celozrnné housky se sezamem

Kvalitní celozrnné pečivo si můžete upéct doma. Na přípravu je velmi jednoduché, počítejte ale s časem na kynutí a odpočívání těsta.

Rozmixujte si lžíci lněných semínek, přendejte si je do mísy a přidejte k nim 500 g celozrnné špaldové mouky, 7 g sušeného droždí (pytlíček) a 2 lžičky soli. Smíchejte.

K této směsi nalejte 400 ml polotučného mléka, 50 ml oleje a vypracujte těsto.

Chybí vám vajíčka? V plné síle ho zastoupí lněné semínko.

Vypracované těsto dejte na teplé místo, aby vykynulo. Bude to trvat přibližně 2 hodiny. Poté těsto znovu prohněťte a nechte kynout ještě půl hodiny.

Pak z těsta tvarujte bochánky, vyjde asi na 14 houstiček. Vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, každou bulku potřete vodou a posypejte sezamovými semínky. Nechte takto ještě 20 minut stát.

Pak dejte plech do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečte 20 minut.

Dobrou chuť!

 

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.