DOBROTY: Celozrnné housky se sezamem

Kvalitní celozrnné pečivo si můžete upéct doma. Na přípravu je velmi jednoduché, počítejte ale s časem na kynutí a odpočívání těsta.
Rozmixujte si lžíci lněných semínek, přendejte si je do mísy a přidejte k nim 500 g celozrnné špaldové mouky, 7 g sušeného droždí (pytlíček) a 2 lžičky soli. Smíchejte.
K této směsi nalejte 400 ml polotučného mléka, 50 ml oleje a vypracujte těsto.
Chybí vám vajíčka? V plné síle ho zastoupí lněné semínko.
Vypracované těsto dejte na teplé místo, aby vykynulo. Bude to trvat přibližně 2 hodiny. Poté těsto znovu prohněťte a nechte kynout ještě půl hodiny.
Pak z těsta tvarujte bochánky, vyjde asi na 14 houstiček. Vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, každou bulku potřete vodou a posypejte sezamovými semínky. Nechte takto ještě 20 minut stát.
Pak dejte plech do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečte 20 minut.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku