DOBROTY: Dvě pomazánky z jedné plechovky cizrny

Cizrna je skvělý základ na rychlé a zdravé pomazánky. Stačí plechovka, pár ingrediencí a během chvilky máte dvě chutné varianty, které zpestří snídani, svačinu i večerní pohoštění.
Základem je plechovka cizrny (400 g). Cizrnu slijeme a rozdělíme na dvě poloviny po 200 g. Každou z nich zpracujeme zvlášť, abychom získali dva různé hummusy.
Do mixéru vložíme první polovinu cizrny. Přidáme 1 stroužek česneku, šťávu z poloviny citronu, 1 lžíci tahini pasty, 2 lžíce olivového oleje, špetku soli, půl lžičky mletého římského kmínu a asi 2–3 lžíce ledové vody. Vše rozmixujeme do jemné a krémové konzistence. Nakonec přihodíme hrst oliv (asi 40 g) a ještě krátce promixujeme. Vznikne pikantnější verze s výraznou chutí.
Druhou polovinu cizrny zpracujeme stejným způsobem – tedy s česnekem, citronovou šťávou, tahini, olivovým olejem, římským kmínem, solí a trochou ledové vody. Tentokrát však do směsi přidáme asi 50 g sušených rajčat naložených v oleji. Pomazánka se zbarví do krásné červené a získá jemně sladkokyselou chuť.
Obě pomazánky rozdělíme do malých skleniček, uložíme do lednice a máme připravené dva druhy zdravých dobrot, které vydrží několik dní. Z jedné plechovky cizrny tak vzniknou hned dvě variace, takže je z čeho vybírat podle nálady.
Diskuse k článku