DOBROTY: Příloha i samostatné jídlo. Gratinované brambory

Přibližně kilo brambor ostrouhejte, omyjte a nakrájejte na velmi jemné plátky (můžete je na plátky nastrouhat i na struhadle). Pak je na vás, zda je povaříte nebo dáte jen zapékat. Já je vždy 7 minut povařím ve slané vodě.
Zapneme troubu na 180 stupňů. Připravíme si zapékací mísu a na dno dáme kousíčky másla. Vyskládáme jednu vrstvu brambor, nastrouháme na ni trochu muškátového oříšku a můžeme proložit slaninou (ale i bez ní budou brambory skvělé). Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a dáme další vrstvu brambor. Postup opakujeme.
Na brambory nakonec nalijeme 100 ml smetany ke šlehání smíchané se 120 ml mléka.
Pečte ve vyhřáté troubě, dokud se na bramborách nezačne dělat zlatavá kůrka. Trvá to přibližně 20 – 30 minut.
Pokud je vaříte jako samostatné jídlo, připravte si k nim zeleninový salát.
Dobrou chuť.
Připravujete také nějakou netradiční přílohu?
Napište nám o ní na novotna@jihocesketydeniky.cz.
Diskuse k článku