DOBROTY: Rybízový koláč osvěží v horkých letních dnech


„Prázdniny si nedovedu představit bez rybízového koláče se sněhem. Recept pochází od mojí babičky, která v mládí sloužila v Praze u křižovníků a vařila tam podle mnoha zajímavých receptů. Naučila ho péct, mou maminku, ona mne a u nás už ho připravuje moje dcera. V naší rodině se předává z generace na generaci, umí ho všechny tety, a celá rodina miluje spojení kyselé a sladké chuti. Začaly jsme rybíz i zamrazovat a připravovat tuto lahůdku i v zimě.“
Ingredience
těsto: 400g hladké mouky, 300 g másla nebo tuku, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva
sníh: 5 bílků, 300 g moučkového cukru, 1 – 1,5 litru červeného vyzrálého rybízu
Z měkkého másla, prosáté mouky, cukru, žloutku a prášku do pečiva vypracujeme hladké těsto. Rozválíme ho na pečicí papír na plechu a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut do zrůžovění.
Rybíz přebereme, odstraníme stopky, omyjeme a necháme okapat. Suché kuličky rozvrstvíme na vychladlé těsto. Ovoce se nezapéká, jinak by pustilo vodu a bylo nevzhledné.
Ve vodní lázni smícháme bílky s cukrem, trpělivě šleháme, dokud sníh netvoří ostré hrany a je tuhý. Naplníme jím cukrářský sáček a ozdobíme koláč rovnoměrně po celé ploše. Pokud je třeba, můžeme dát na chvíli dosušit sníh do trouby na horký vzduch, ale nepečeme.
Dobrou chuť!
Také byste se rádi podělili o rodinný recept? Pošlete nám ho na novotna@jihocesketydeniky.cz.
Diskuse k článku