DOBROTY: Skládaný bylinkový chleba - Jižní Čechy Teď!
20. 4. 2024 21:31

DOBROTY: Skládaný bylinkový chleba

Je tak dobrý, že ho budete klidně jíst samotný. Teplý i studený. Skvělý je ale třeba jako příloha ke grilování. Klidně do něj při skládání můžete vložit i sýr nebo šunku.

DOBROTY: Skládaný bylinkový chleba - Jižní Čechy Teď!

Kostku čerstvého droždí rozdrobte do 300 g vody a nechte úplně rozpustit. Přidejte 600 g hladké mouky, půl čajové lžičky cukru, 2 čajové lžičky soli a 50 g oleje. Vypracujte těsto a nechte ho na teplém místě kynout 45 minut.

Mezitím si zapékací mísu vymažte olejem a připravte si bylinkové máslo.

Do mixéru vložte 2 stroužky česneku, 80 gramů cibule, 3 stonky čerstvé petržele a 3 stonky čerstvé bazalky. Přendejte do misky a přidejte 120 gramů povoleného másla a 1 čajovou lžička soli. Zamíchejte.

Vykynuté těsto přendejte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte obdélník přibližně o velikosti pečicího plechu.

Troubu předehřejte na 200 stupňů.

Rozválené těsto potřete pomocí mašlovačky bylinkovým máslem a nakrájejte na proužky široké cca 5 cm. Proužky poskládejte jako harmoniku, položte těsně vedle sebe do připravené zapékací mísy a nechte ještě cca 15 minut kynout.

Pečte 25 minut. Podávat můžete teplé i studené.

Dobrou chuť!

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.