DOBROTY: Svatomartinské ořechové rohlíčky ze zakysané smetany


Těsto si připravte ze 400 g hladké mouky, 150 g zakysané smetany, 250 g másla pokojové teploty a špetky soli.
Hotové těsto vytvarujte do bochánku a nechte ztuhnout v lednici.
Připravte si náplň. Najemno namelte 250 g ořechů, nahrubo nasekejte 50 g ořechů (těmi budete rohlíčky sypat). Jemné ořechy dejte do kastrůlku, přidejte 100 g moučkového cukru, 4 lžíce mléka a 4 lžíce rumu. Svařte a nechte vychladnout.
Těsto si rozdělte na 3 části. Každou vyválejte na pomoučněném vále na kruhy, které pak rozkrájejte na 8 výsečí. Na širší část dejte náplň a srolujte do rohlíčku.
Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte nahrubo nasekanými ořechy.
Pečte na 180 stupňů 25 minut. Po upečení posypejte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku