DOBROTY: Švestkové knedlíky s lotusovým přelivem

Švestkové knedlíky patří mezi nejoblíbenější české dezerty. Nadýchané tvarohové těsto a sladká švestka uvnitř jsou prostě klasika, kterou všichni známe. My jsme jim ale dali nový kabát – místo klasické strouhanky servírujeme knedlíky s přelivem z lotuskových sušenek a smetanou.
Na těsto budete potřebovat 500 g měkkého tvarohu v kostce, 2 vejce a postupně budete přisypávat dětskou krupičku (asi 180–200 g), dokud nevznikne nelepivé, ale měkké těsto. Lehce osolte.
Mezitím si omyjte a vypeckujte švestky.
Z těsta odkrajujte kousky, zabalte do nich švestky a vytvarujte kuličky. Knedlíky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte 15 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
Na lotusový posyp si rozpusťte 50 g másla, do kterého vmíchejte 100 g najemno nadrcených lotus sušenek a přidejte půl lžičky skořice. Směs krátce prohřejte, aby se máslo spojilo se sušenkami.
Uvařené knedlíky dejte na talíř, rozkrojte, přelijte lotusovým máslem a nakonec studenou smetanou.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku