Jedlý dárek potěší – domácí paštika


Paštik je nepřeberné množství druhů. S masem, s mandlemi, s brusinkami, se škvarky a tak dále… Někde jsem četla, že se v různých podobách konzumovaly už ve starém Egyptě. Současné město paštik je ale Štrasburk, a to díky šéfkuchaři Jeanu-Pierru Klausovi, který paštiku připravoval především z tučněných jater překrmovaných hus.
Fantazii se meze nekladou a vy můžete v kuchyni čarovat. Nemluvím o tom, že domácí paštika se skvěle hodí i jako jedlý dárek. A koho by nepotěšil!
Ingredience
400 g kuřecích jater, 100 g másla + 50 g na závěrečné zalití, 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 větší cibule, 1 snítka tymiánu + na ozdobu, 4 lžíce 33 procentní smetany ke šlehání, 1 panák dobrého koňaku, špetka mleté skořice, sůl a pepř + celé kuličky naloženého pepře
Postup
Játra musíme důkladně očistit. Ve velké pánvi nebo hrnci se silným dnem rozehřejeme lžíci másla a do sklovata zpěníme najemno nakrájenou cibuli, tymián a prolisovaný česnek. Pozor, česnek nesmí zhnědnout, jinak by zhořkl. Chceme jen, aby se uvolnily vůně a chutě. Přidáme játra a opečeme je dohněda. Uvnitř by měla zůstat trošku růžová, ale nesmí být syrová. Horkou směs rozmixujeme ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu. Přidáme zbylé pokrájené máslo pokojové teploty, smetanu, sůl, čerstvě mletý pepř a skořici. Konzistenci paštiky si určíte sami. Někdo má radši hrubší, druhý zase jemnou, paštiku může protřít ještě sítem.
Paštiku rozdělíme do menších zavařovacích skleniček nebo misek a přelijeme rozpuštěným zchladlým máslem. Ozdobit můžeme tymiánem a celým naloženým pepřem. Doporučuji podávat na opečeném toastu nebo dobrém chlebu s brusinkami.
•Tip
Do paštiky můžete přidat pečené maso, které vám zbylo od nedělního oběda.
Teď už jen dobrou chuť!
Vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku