Kuchařská abeceda

Al dente – neboli na skus, používá se ve spojení s vařením těstovin, rýže nebo třeba zeleniny. Označení al dente znamená, že potravina nebude uvařená úplně do měkka ale zároveň už nebude tvrdá.
Ančovička – malá sleďovitá ryba. Obvykle se nasolená nebo marinovaná.
Balsamikový ocet – vinný kvasný ocet.
Blanšírování – krátké povaření zeleniny a následné prudké zchlazení ve studené vodě. Zelenině zůstane její barva a křupavost.
Brioška – francouzské bílé pečivo.
Carpaccio – pokrm původně ze syrové hovězí svíčkové, nakrájené na tenké plátky, ochucené olivovým olejem a parmezánem. Dnes se dělá carpaccio i z řepy, lososa, chobotnice a mnohého dalšího.
Demi glace – silná redukce z vývaru vařená několik hodin. Požívá se pro velmi silnou masovou chuť do omáček nebo polévek.
Filetování – odříznutí svaloviny ryb od páteře, hlavy, ploutví a zbavení kostí.
Focaccia – bílé italské pečivo.
Garnáti – malý mořští ráčci.
Gazpacho – nevařená zeleninová polévka.
Chutney – omáčka z ovoce nebo zeleniny podávaná za studena.
Kapary – květy tropického keře.
Lanýž – hlízovitá aromatická houba. Považována za gurmánskou pochoutku.
Mascarpone – jemný krémový italský sýr.
Nachos – Mexická smažená tortilla, nakrájená na menší kousky. Nejčastěji trojúhelníky.
Ossobuco – pokrm, italská specialita z telecí kližky s morkovou kostí.
Parmezán – tvrdý vyzrálý sýr s výraznou chutí.
Pesto – rozmixovaná směs bylinky, oříšků a oleje. Nejčastěji se používá bazalkové, ale i z medvědího česneku.
Quacamole – avokádová salsa, která se používá jako mazánka nebo jako dip.
Ravioli – taštičky z nudlového těsta plněné masem nebo zeleninou.
Roastbeef – anglická pečeně z nízkého roštěnce.
Ratatouille – zeleninový pokrm.
Sorbet – ovocná zmrzlina bez smetany.
Soté – minutkový masový dušený pokrm se zeleninou, houbami nebo jinou surovinou. Zpravidla by se měl dusit na minimu tuku.
Tiramisu – italský dezert z mascarpone.
Tokáň – pokrm z masa, hub a zeleniny.
Teď už vás některé kuchařské pojmy nezaskočí.
Vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku