Letní pochoutka: Kakaový jahodový koláč

Suroviny: 1 hrnek hladké mouky, třetina hrnku polohrubé mouky, půl hrnku cukru krupice, 1 vajíčko, třetina hrnku oleje, půl hrnku mléka, půl kypřícího prášku do perníku, vanilkový cukr, vrchovatá lžíce kakaa, velký panák rumu, 3 lžíce bílého jogurtu, kůra z půlky citronu. Na drobenku 100 g hrubé mouky, 50 g másla a 50 g cukru krupice a jahody na ozdobení.
Jeden hrnek = 250 g. Koláč je do formy o průměru 30 cm.
Postup: Nejprve si předehřeji troubu na 175 stupňů Celsia. Všechny suroviny na těsto důkladně promíchám dohromady na hladké těsto. Formu si vymažu máslem, vysypu hrubou moukou a naliji do ní těsto, které nechám chvilku odpočinout. Mezitím si očistím jahody a nakrájím na plátky, které navrstvím na koláč. Z povoleného másla, mouky a cukru udělám drobenku, kterou posypu jahody a koláč dám péct na 35 minut do předem vyhřáté trouby. Tady pozor, každá trouba peče jinak, je potřeba koláč kontrolovat. Prvních 20 minut ale troubu neotvírejte.
Dobrou chuť!
Vaše jihočeská kuchařka
Diskuse k článku