Marek Častulík z Českých Budějovic vyhrál kuchařský pětiboj v Makru - Jižní Čechy Teď!
Marek Častulík z Českých Budějovic vyhrál kuchařský pětiboj v Makru - Jižní Čechy Teď!
Marek Častulík z Českých Budějovic vyhrál kuchařský pětiboj v Makru - Jižní Čechy Teď!
4. 4. 2014 21:45

Marek Častulík z Českých Budějovic vyhrál kuchařský pětiboj v Makru

Marek Častulík z Českých Budějovic vyhrál kuchařský pětiboj v Makru
Zobrazit galerii (3)
Marek Častulík z Českých Budějovic vyhrál kuchařský pětiboj v Makru
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Marek Častulík ze Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích porazil soupeře z celého kraje a stal se tak vítězem českobudějovického kola 2. ročníku soutěže MAKRO Kuchařský pětiboj. Své zručnosti projevil například v krájení pórku, brambor nebo cibule, ale i ve vykostění kuřete či filetování pstruha. Cílem soutěže je rozvíjet dovednosti budoucích kuchařů a číšníků a přispět tak ke zlepšení celkové úrovně českých restaurací. Ti nejlepší se v listopadu utkají v celostátním kole na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.




 

SŠ a VOŠ cestovního ruchu z Českých Budějovic dnes byla celkově nejúspěšnější. Dominik Dorňák na druhém místě i Richard Šejvar na třetí příčce patří také mezi studenty této školy.

Úroveň dnešních soutěžících nás příjemně překvapila. Studenti se skutečně snažili a je vidět, že soutěž je motivuje k lepším výkonům,“ vysvětluje za organizátory Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO, a dodává: „I díky tomu věříme, že MAKRO Kuchařský pětiboj postupně pomůže vychovat dostatek kvalitních kuchařů a číšníků. Chtěli bychom tak přispět k vyřešení největšího problému české gastronomie – nedostatku kvalitního personálu.“

Studenti hotelových a gastronomických škol z Českých Budějovic, Českého Krumlova, Kaplic a Trhových Svin se poměřili celkem v pěti disciplínách. „Úkolem studentů bylo nakrájet tři cibule najemno, jeden pórek na nudličky a čtyři brambory na kostičky. Dále vykosťovali chlazené kuře a filetovali pstruha,“ vysvětluje dále Stádník.

Každá zúčastněná škola nominovala šest soutěžících. Důležitá byla nejen rychlost, ale i kvalita, kterou zhodnotila odborná porota. Pět nejlepších škol postoupí do celostátního finále, které proběhne v listopadu v rámci festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích. Vítězná škola si odnese odměnu ve výši 25 000 korun a titul MAKRO Top Gastro Tým.

Celostátní finále bude doplněno i o týmové disciplíny. Mladí adepti kuchařského řemesla budou připravovat 27 porcí soutěžního menu složeného ze dvou hlavních chodů a dezertu. Číšníci jej budou servírovat a hostům připraví welcome drink. K dezertu nabídnou také espresso či cappuccino.

 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.