Marek Častulík z Českých Budějovic vyhrál kuchařský pětiboj v Makru



SŠ a VOŠ cestovního ruchu z Českých Budějovic dnes byla celkově nejúspěšnější. Dominik Dorňák na druhém místě i Richard Šejvar na třetí příčce patří také mezi studenty této školy.
„Úroveň dnešních soutěžících nás příjemně překvapila. Studenti se skutečně snažili a je vidět, že soutěž je motivuje k lepším výkonům,“ vysvětluje za organizátory Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO, a dodává: „I díky tomu věříme, že MAKRO Kuchařský pětiboj postupně pomůže vychovat dostatek kvalitních kuchařů a číšníků. Chtěli bychom tak přispět k vyřešení největšího problému české gastronomie – nedostatku kvalitního personálu.“
Studenti hotelových a gastronomických škol z Českých Budějovic, Českého Krumlova, Kaplic a Trhových Svin se poměřili celkem v pěti disciplínách. „Úkolem studentů bylo nakrájet tři cibule najemno, jeden pórek na nudličky a čtyři brambory na kostičky. Dále vykosťovali chlazené kuře a filetovali pstruha,“ vysvětluje dále Stádník.
Každá zúčastněná škola nominovala šest soutěžících. Důležitá byla nejen rychlost, ale i kvalita, kterou zhodnotila odborná porota. Pět nejlepších škol postoupí do celostátního finále, které proběhne v listopadu v rámci festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích. Vítězná škola si odnese odměnu ve výši 25 000 korun a titul MAKRO Top Gastro Tým.
Celostátní finále bude doplněno i o týmové disciplíny. Mladí adepti kuchařského řemesla budou připravovat 27 porcí soutěžního menu složeného ze dvou hlavních chodů a dezertu. Číšníci jej budou servírovat a hostům připraví welcome drink. K dezertu nabídnou také espresso či cappuccino.
Diskuse k článku