31. 3. 2022 8:50

Marmelády Jozefíny Růžičkové z Prachatic zase získaly medaile

Marmelády Jozefíny Růžičkové z Prachatic zase získaly medaile
Zobrazit galerii (3)
Marmelády Jozefíny Růžičkové z Prachatic zase získaly medaile
PRACHATICE - Tři zlaté medaile z prestižní soutěže World's Original Marmalade Awards o nejchutnější citrusové marmelády na světě letos míří do Prachatic Jozefíně Růžičkové. Marmelády pod značkou Rose Garden vznikající v prachatické kuchyni kromě zlata získaly i další tři stříbrné a tři bronzové. Porota z řad gastronomů, kuchařů i foodbloggerů letos porovnávala na tři tisíce vzorků ze všech koutů světa od Japonska přes Kanadu či Libanon. Slavnostní předání cen proběhlo uplynulou sobotu.

Jozefíně se letos podařilo obhájit zlatou medaili z roku 2017, kterou získala za červený pomeranč se šípkem. Ten patří k jedné z jejích typických příchutí. Nejvyšší příčku letos obsadil i červený pomeranč s rozmarýnem (také obhájil zlato z roku 2019) a „čistý“ červený pomeranč v kategorii „marmeláda se sníženým obsahem cukru“. Jozefína získala nejvíce zlatých (i celkem všech kovů) ze zúčastněných českých výrobců marmelád.

„Cením si toho o to více, že jsem letos začala marmelády do soutěže vařit druhý den poté, co jsem vyležela covid,“ popisuje podnikatelka. Marmelády se do Anglie odesílají začátkem února a už po měsíci a půl se účastníci, kterých jsou stovky, mohou zúčastnit slavnostního vyhlášení výsledků.

Zakladatelka prestižní soutěže Jane Hasell-McCosh ocenila, že se zúčastnilo mnoho malých výrobců navzdory tomu, že právě oni byli nejvíce zasaženi pandemií koronaviru. „Myslím, že si ale spousta lidí kvůli tomu uvědomila, jak jsou dobré lokální potraviny důležité, a doufám, že budou mít se svými marmeládami velký úspěch,“ uvedla.

Novinkou byla mandarinka

Jozefína se letos, na rozdíl od předchozích let, kdy marmelády míchala s různým alkoholem či kořením, soustředila více na tak zvané čisté citrusy, bez příchutí. „Úplně nově mám mandarinku, ta je skvělá a získala bronz, klementinka má taky bronz a čistý citron stříbro, kombinace krvavých pomerančů s voňavou mandarinkou nebo klementinkou jsou také stříbrné“ popisuje s tím, že zákazníci se nemusí bát typické hořko sladké výrazné chuti britských citrusových marmelád.  Citrusy z prachatické kuchyně jsou jemnější, protože Jozefína si vybírá méně hořké pomeranče a další citrusy, než jsou tradičně používané sevillské. Často je proto ocení i ti, kdo s citrusovými marmeládami teprve začínají a nejsou na ně zvyklí.

Jozefína zároveň připomíná jedno důležité plus tohoto typu marmelád. Citrusy se do nich zpracovávají včetně kůry, která není chemicky ošetřena, plody jsou bio. Kůra obsahuje nejvíce tělu prospěšných látek, ať už jde o antioxidanty či vlákninu. Bio citrusy Jozefína nakupuje přímo z rodinné italské farmy na Sicílii z úpatí sopky Etny.

Většina z jejích marmelád také splňovala podmínky poměrně nové kategorie marmelád se sníženým obsahem cukru. To znamená, že celkové množství cukru (včetně toho z ovoce) je do padesáti procent. Ostatně všechny džemy a marmelády značky Rose Garden splňují českou legislativní podmínku pro označení – méně sladké – a celkový obsah cukru (včetně toho z ovoce) je u nich 52 procent.

Do Prachatic putovalo už 17 zlatých

Česká podnikatelka s voňavým ovocem přitom není v britské tradiční soutěži žádným nováčkem, a z každého kola si vozí řadu medailí. Celkem už má z této světově uznávané soutěže za šest ročníků v kategorii malých profesionálních řemeslných výrobců, kterých se zúčastnila, na kontě 17 zlatých, 27 stříbrných a 22 bronzových.

V roce 2017 si dokonce odvezla unikátní dvojitou zlatou medaili, která hned jejím dvěma marmeládám umožnila vstup do luxusního londýnského obchodu Fortnum & Mason, v němž nakupuje i britská královská rodina.
Medaile World’s Original Marmalade Awards se udělují vždy na tři roky, po této době se musí marmeláda do soutěže pro případné získání medaile poslat znovu. Aktuálně Jozefína prodává na svém e-shopu kolem padesáti druhů marmelád.

Na podzim se bude podnikatelka z jihu Čech se svými výrobky účastnit další světové gastronomické soutěže, a to Great Taste, opět konané ve Velké Británii, v Londýně. Do ní si letos více s chutěmi vyhrála a zabodovat bude chtít kromě džemů z místního pošumavského ovoce třeba s nakládanými okurkami, čatní či chilli džemem.

Oceněné marmelády Jozefíny Růžičkové:

Zlatá medaile:
Červený pomeranč se šípkem
Červený pomeranč s rozmarýnem
Červený pomeranč
Stříbrná medaile:
Červený pomeranč s mandarinkou
Červený pomeranč s klementinkou
Citrón
Bronzová medaile:
Pomeranč
Mandarinka
Klementinka

O soutěži World’s Original Marmalade Awards
Prestižní soutěž World’s Original Marmalade Awards je o citrusových marmeládách. Soutěž vznikla před patnácti lety, kdy ji založila majitelka panství Dalemain Jane Hasell-McCosh. Za vznikem stále hlavně snaha posílit tradici, ke které ve Velké Británii pomerančová marmeláda neodmyslitelně patří. Cílem bylo i podpořit cestovní ruch, pootočit vnímání mladší generace vyhledávající spíše jiné pomazánky než marmelády a v neposlední řadě i přispět na charitu. Na ni směřují všechny registrační poplatky.
Soutěž je rozdělena na několik částí: domácí výroba, řemeslné marmelády, hotely a restaurace. Jozefína Růžičková soutěží v části řemeslných marmelád, jako všichni, kdo svoje výrobky prodávají. Může se ale zúčastnit jakákoli domácnost z celého světa, a i ona sama začínala před lety v kategorii domácí výroba.

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.