Nejlepší posvícenský koláč v Milevsku upekl budoucí elektrikář Zdeněk Stráňka


























MILEVSKO – Učí se elektrikářem. A podle anonymního hodnocení letošní poroty milevské soutěže o nejlepší posvícenský koláč i skvěle peče. Řeč je o mladíkovi Zdeňku Stráňkovi z Milevska. V tomto případě jablko nepadlo daleko od stromu. Maminka letošního vítěze Veronika Stráňková je úspěšnou účastnicí dřívějších ročníků a prozradila v minulosti, že do pečení zasvěcuje i syna. A ten ji letos porazil. I Veronika Stráňková přispěla do letošní soutěže minikremrolemi, ale u porotců zabodoval nejvíc nekynutý koláč jejího syna. Náplň měl z tvarohu, máku a jahodové směsi.
Hostem letošního nedělního odpoledne s dechovkou a soutěží o nejlepší posvícenský koláč, kterým tradiční Bartolomějské posvícení vždy vrcholí, byl letos Láďa Hruška, známý z televizních Vychytávek. Právě on byl v tříčlenné porotě, kterou spolu s ním tvořili Stanislava Schorníková, aktivizační pracovnice milevského domova pro seniory, a František Hadáček, zástupce Spotřebního družstva Jednota Milevsko, které soutěž dlouhodobě podporuje cenami.
Letos organizátory z milevského domu kultury zájem o soutěž potěšil. Vzorků se sešlo jedenáct. Vítězem se stal Zdeněk Stráňka z Milevska, a dostal kromě nákupní poukázky do Jednoty i pozvání do televizních Vychytávek Ládi Hrušky. Druhé místo obsadil ostružinový koláč další mladé účastnice – Stanislavy Tětekové, která přijela z Hraštice na Příbramsku. A cenu za třetí místo si odnesla Marie Faladová z Milevska za malé zavinuté koláčky s mákem, povidly a tvarohem. Po vyhlášení výsledků se opět všechny soutěžní vzorky rozkrájely pro diváky, aby zájemci také mohli ochutnat.
Odpolednem provázel moderátor Fanda Matějíček a spolu s Láďou Hruškou bavili publikum. Například když Láďa Hruška představil jednu ze svých vychytávek – tekutý štrůdl. To se smísil rum, jablečný džus a výsledek se ovoněl skořicí. Štrůdl, který se naléval naběračkou do malých panákových kalíšků, šel na dračku.
Neděle v programové nabídce milevských čtyřdenních slavností patří tradičně také dechovce, letos hudební menu otevřela Kovačka a před zaplněným hledištěm amfiteátru pokračovaly kapely Bohemia a Jižani. I na tanec došlo.
Diskuse k článku