Petr Samec v buzické hospodě podporuje kulturní a sportovní život v obci

Buzice jsou malou vesnicí, která skrývá jedno z míst, kde se historie, sport a pohostinnost setkávají v jedinečné symbióze. Hospodu U Čiláka tu od roku 2008 provozuje Petr Samec, který z bývalého chlívku vytvořil místo setkávání pro rodiny, přátele a všechny milovníky dobrého piva a společenských akcí.
Hospoda U Čiláka vznikla z čistě praktického nápadu. Petr Samec řešil problém nedostatku prostoru pro rodinné oslavy. „Naše rodina je velká a většina z nás se narodila v zimě. Když jsme slavili narozeniny, do obýváku jsme se nevešli,“ vzpomíná Samec. Rozhodl se tedy využít starý chlívek, který zdědil po otci a dědovi, a přetvořit ho na útulnou hospůdku. Zachoval klenuté stropy a k vidění jsou i kamenná koryta.
Co začalo jako prostor pro rodinné oslavy, se brzy rozrostlo v komunitní centrum, které láká nejen místní, ale i návštěvníky z širokého okolí. Místo pro setkávání kamarádů Petr Samec postupně zlegalizoval na hospodu a otevřel veřejnosti.
Petr Samec má rád sportovce, což se promítá i do provozu hospody. Sportovní akce, jako turnaje v ping-pongu, rybí hody nebo vaření gulášů, patří k pilířům jeho nabídky. „Lidé dnes už tolik nechodí jen na pivo. Je potřeba nabídnout jim něco víc – zážitky,“ vysvětluje.
Mezi pravidelné akce patří například rybí nebo vepřové hody. Tyto akce podporuje i Petrova rodina – jeho syn, profesionální kuchař, se postará o kvalitní gastronomii, a bratr se přidává s hudbou. „Máme tady harmoniku, někdy přijede kapela. Je to návrat k tradicím, které dnes chybí,“ dodává Samec.
Pohostinství jako životní styl
Přestože hospoda U Čiláka není jediným zdrojem obživy pro Petra a jeho ženu, provozování podniku je pro ně srdeční záležitostí. „V létě máme otevřeno každý den kromě pondělí, v zimě pak čtyři dny v týdnu. Oba chodíme do práce, ale hospoda nás baví. Je to o vztahu k lidem,“ říká Samec.
„Vést hospodu dnes není snadné,“ přiznává Petr Samec. Pandemie covidu změnila návyky lidí, kteří nyní více času tráví doma. „Mnozí si pořídili chlazení na pivo a už tolik nechodí ven. Proto se snažíme nabízet akce, které lidi přilákají,“ dodává.
Petr Samec však věří, že tradice pohostinství má smysl. Díky jeho nápaditosti a odhodlání se hospoda U Čiláka stala místem, které spojuje komunitu a nabízí nezapomenutelné zážitky. Hospoda U Čiláka v Buzicích tak není jen místem, kam si zajít na pivo. Je to místo, kde se historie prolíná se současností, kde se slaví život a kde se potkávají lidé, kteří sdílejí lásku k tradicím a dobré společnosti.
A proč nese hospoda název U Čiláka? Na vsi běžná věc – domu tak říkají po původních obyvatelích, a tak zůstal pojmenování i Petr Samec věrný.
Diskuse k článku