Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Zbytky nemusíte vyhodit


Pomalu se začínají rozjíždět projekty, ve kterých obchodní řetězce prodávají křivě narostlou zeleninu nebo zboží s poškozeným obalem. Putuje do potravinových bank. Osobně si ale myslím, že by se zrovna v tomhle odvětví dalo šetřit více.
Dnešní společnost, pro mě nepochopitelně, vyžaduje mít od každého produktu v obchodě na výběr z mnoha variant, druhů a typů… Připomínám, že nejsem ekolog ani nepatřím k zarytým ochráncům přírody, jen mám zdravej rozum. Nejezdím dělat týdenní obrovský nákup, nakupuji průběžně podle toho, co chci vařit. Do budoucna bych se ještě chtěla naučit plánovat na pár dní dopředu, vymýšlet jídla a efektivně zužitkovat všechny suroviny.
Ve Velké Británii existuje restaurace kde dávají záměrně menší porce, takové, aby je člověk snědl a když ještě nemáte dost, zdarma vám přidají. Omezili plýtvání jídlem prý o 40 procent. A to už je sakra znát.
Jasně, že u nás by taková restaurace jen těžko našla své místo. Spousta lidí pořád upřednostňuje kvantitu nad kvalitou. Ale ruku na srdce, jaký máte pocit, když sníte nálož knedlíků s omáčkou nebo čtvrt kila brambor s plátkem masa? Kdo mě chtěl pochopit, pochopil. A pro takové tady mám super tip na večeři. Až vám zbyde od pečínky špenát, tak ať vás ani nenapadne ho vyhazovat.
Špenátová palačinka se salátkem a mozzarelou
Připravím si těsto na palačinky. Kdo dává cukr, tak tentokrát bez cukru. Přidám ochucený špenát, který nám zbyl od oběda a rozmixuji tyčákem. Podle chuti doladím utřeným česnekem, solí a pepřem. Smažím na pánvi jako klasické palačinky.
Salát jsem zvolila z toho, co jsme měla zrovna v lednici. Rajčata, paprika,cibulka a mozzarella. Zálivka je jen ze sezamového oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. A jestli doma máte redukované balsamico, určitě ho použijte při podávání. A už jen dobrou chuť.
P. S. Pokud máte tip na další zpracování již uvařeného jídla, tak mi ho můžete poslat.
Další mé recepty najdete na facebookovém a instagramovém účtu U Pelíšku v kuchyni.
Diskuse k článku