SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin - Jižní Čechy Teď!
15. 9. 2018 6:53

SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin

SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin
SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin
SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin
SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin
SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin
SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin
SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin
SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin
SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin
Zobrazit galerii (11)
SOUTĚŽ Jihočeská kuchařka na cestách: U Roubené studny vaří z domácích surovin
V dnešním díle gastroseriálu vás vezmu do restaurace U Roubené studny. Statek, minimlékárna a rodinná restaurace se nacházejí v malých, ale malebných Chvaleticích, jen tři kilometry na jihozápad od Protivína, pod který i územně spadají. První písemná zmínka o Chvaleticích pochází už z roku 1379.




 

Už název může napovědět, že se nejedná jen o restauraci, ale i o statek, kde rodina majitelů hospodaří od roku 1993. V současné době obhospodařuje více jak 100 hektarů převážně vlastní půdy. Chovají zde zhruba 100 kusů masného dobytka plemene Limousine původem z Francie, a to výhradně ekologickým způsobem. Můžou vám tak nabídnout prvotřídní vyzrálé maso jak na jídelníčku, tak na prodej. Stejně tak i mléko a mléčné výrobky, které vyrábějí sami z mléka krav, které chovají co nejvíce v přírodních podmínkách. Zdejší výrobky jsou vlastně bio, i když si majitelé hlavně kvůli složité administrativě o toto označení zatím nezažádali.

Nabídnout vám můžou i domácí vajíčka. Slepice jsou chovány celoročně venku, tudíž mají možnost nerušeně snášet do hnízda a není jim uměle narušován denní cyklus jako u slepic chovaných v klecích. Tím nabídka nekončí. V sortimentu obchůdku, který je přímo v restauraci, najdete třeba i marmelády nebo sirupy.

Pár kroků od restaurace a zároveň na okraji vsi mají oázu klidu v podobě výběhu se zvířaty ze statku. Můžete zde vidět koně, prasátka, slepice nebo zakrslé kozy, které můžou děti nakrmit zakoupenými granulemi z automatu nebo si zvířata jen pohladit. Nechybí ani lavička s krásným výhledem do okolní krajiny nebo houpačka na stromě.

Teď už k samotné restauraci. Celá je vyladěná do venkovského stylu a na návsi je nepřehlédnutelná. Se zimní zahrádkou porostlou pnoucí zelení působí restaurace velice útulně už z venku. Interiér je odrazem vlastně celého konceptu. Venkovský styl charakterizuje využití přírodních materiálů, které jsou v příjemných barvách a navozují uvolněnou atmosféru.

Jídelní lístek kuchaři mění každý týden, podle zásob masa a zeleniny na statku, sezonních surovin a nebo taky podle toho, na co mají prostě chuť. Produkce domácího hovězího masa nepokryje celý provoz restaurace, ale pokrmy vyrobené z chvaletického skotu najdete v jídelním lístku označené. Stejně jako jídla připravená z domácích mléčných výrobků.

Pohled do jídelníčku

Já jsem na doporučení zdejšího kuchaře ochutnala jako předkrm krém z pečených lilků. Překvapila mě příjemná chuť jemného lilku na křupavé bagetě, provoněné bazalkou. Jako další jsem měla na stole chvaletický grilovaný sýr halloumi s čočkovým salátem a redukcí z červené řepy. Halloumi je speciální sýr, vyráběný přímo ke grilování. Nerozteče se a zachová si svůj tvar. Skvělé vyvážené jídlo pro vegetariány, ale i pro ostatní, co nemusí mít na stole vždy flákotu masa. Další na řadu přišel jelení steak, celerové pyré a omáčka demi glace. Pro mě jednoznačně jedno z nejlepších zvěřinových jídel, které jsem kdy jedla. Místo dezertu jsem ochutnala výtečný tatarák z chvaletického vyzrálého hovězího masa s domácím kváskovým chlebem, který si v Roubené studně pečou také sami. Stejně jako lákavé dezerty. Při jejich výrobě použivají výhradně své suroviny – vajíčka od „šťastných“ slepic, tvaroh ale i sezonní ovoce ze zahrady nebo z lesa.

Myslím, že v jižních Čechách narazíte jen na pár podniků, které jsou takto samostatné co do surovin a především poctivé. Návštěva chvaletické Roubené studny určitě stojí za to. A když už tam budete, zajděte se podívat na zvířata ze statku a nezapomeňte si nakoupit zásobu sýrů.

A kam se ještě podívat, pokud budete ve Chvaleticích?

Určitě stojí za návštěvu Krokodýlí zoo v Protivíně. Soukromá zoologická zahrada chovající 23 druhů krokodýlů, ale i jiná zvířata, například hady a želvy. Další tip je Rybářské muzeum ve Vodňanech, které jsou vzdálené jen zhruba pět kilometrů a můžete tam vidět akvária se živými rybami i expozici o historii rybářství.

SOUTĚŽ

Dnes hrajeme o poukaz do chvaletické restaurace a farmářského obchůdku Roubená studna v hodnotě 1 000 korun. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít štěstí při losování.

Soutěžní otázka:

Jak se nazývá proces, který se odehrává ve svalové tkáni masa po porážce a dochází při něm k tzv. zlepšení kulinářských vlastností masa?

a) zrání masa

b) solení masa

c) naklepávání masa

Správné odpovědi zasílejte na email soutez@jihocesketydeniky.cz nejpozději do 12 hodin v pondělí 24. září. Ze správných odpovědí vylosujeme jednoho výherce. V odpovědi uveďte své jméno, adresu, kontaktní telefon a do předmětu zadejte: Chvaletice. Jméno výherce zveřejníme ve středu 26. září.

Upozornění: Odesláním odpovědi na uvedenou adresu, vyslovujete souhlas se zpracováním vašich osobních údajů pro účely této soutěže. Údaje nejsou zpracovávány automatizovaným způsobem. Po ukončení soutěže budou osobní údaje všech soutěžících smazány a skartovány.

Vaše jihočeská kuchařka Karolína

 

Karolína Souhradová

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.