Pralinka musí křupnout. Jinak není z poctivé čokolády





Kvalitní čokoláda má obsahovat alespoň 70 procent kakaa. Na výrobu poctivých čokoládových pralinek s nejrůznějšími náplněmi se před pěti lety v Soběslavské pekárně zaměřili. Do té doby byla firma vyhlášenou pekárnou, od té doby vyrábí i tento sortiment cukrovinek. Neustále tu hledají nové nápady, kterými by zákazníky překvapili a potěšili. A před koncem roku přišli s novinkou – dárkovými krabičkami s pralinkami. Ty se leckde staly sladkou tečkou na hromádce dárků pod stromečkem a kdykoliv mohou být vkusným a atraktivním firemním dárkem.
Pralinky poputují i do Švýcarska
V Soběslavské pekárně teď nabízejí elegantní krabičku s pěti luxusními čokoládovými pralinkami. Jako správní patrioti nechali vyrobit krabičky s upomínkou na návštěvu Soběslavi. Jsou na ní obrázky místních památek a krátké představení města. Nápad se rychle rozkřikl a okamžitě dostali objednávku na Veselské pralinky určené na propagaci Veselí nad Lužnicí. Své pralinky jako dárkové krabičky objednalo také město Chýnov. Tam bude poslání soběslavských pralinek obzvlášť pozoruhodné. Chýnov udržuje partnerství ve Švýcarsku, takže soběslavské pralinky dostanou na ochutnání i přátelé z domova čokolády Milka. „Naši přátelé ze Švýcarska nás už taky obdarovali čokoládou, tak je tentokrát překvapíme,“ těší se chýnovský starosta Pavel Eybert. Josef Kouba si je jistý, že soběslavské pralinky u švýcarských jazýčků nepropadnou. Obsahují totiž 72 procent kakaa a po skousnutí určitě křupnou.
„Potěšilo mě, že první města si letos jako dárek objednala dárkové krabičky našich pralinek. Mohou být propagačním dárkem na konference, veletrhy i pro další příležitosti,“ říká Josef Kouba.
Krabičky jsou samy o sobě malým výtvarným dílkem, návrhy tvoří v táborské agentuře Rudi a krabičky vyrábí tiskárna v Benešově. Jsou vymyšlené tak, že se dají i kdykoliv znovu naplnit dalšími bonbóny. Mnohé partnerské vztahy tak letos místo tradičního kalendáře s firemní tužkou utuží právě čokoláda.
Srdce, kytice i sochy z čokolády
V Soběslavské pekárně rozvíjejí i obor umělecké čokolády. Podle katalogu si může zákazník vybrat kytici, srdíčko nebo jiný motiv, zkrátka podle příležitosti. Dostanete tady i tabulku skutečně poctivé čokolády, což je sám o sobě taky nápad. V dárkových krabičkách je mix pěti pralinek z hořké a bílé čokolády s náplní podle přání – s nugátem, karamelem, šampaň krémem s brandy z vinných hroznů, s ořechovou náplní, s krémem s vůní levandule. Velmi zajímavá je třeba pralinka z bílé čokolády s náplní s červeným pepřem. „Tuhle pralinku jsem viděl na výstavě cukrovinek ve Kolíně nad Rýnem, jezdíme se inspirovat i do světa,“ prozradil majitel. V Soběslavské pekárně vyzkoušeli už na 50 náplní a řetěz dochucování a kořenění je vlastně nekonečný.
S pralinkami se přitom Josef Kouba potkal úplnou náhodou. Jeho pekárna peče v Soběslavi už pětadvacet let vyhlášený chléb, bílé pečivo i široký sortiment koláčů a buchet. „Před několika lety jsme se se ženou přihlásili jen tak ze zájmu na kurz přípravy ryb. Tam jako takovou doplňkovou kuriozitku ukazovali i přípravu pralinek. My jsme si uvědomili, že na to u nás máme prostor. Takže jsme hned jednu z našich prodavaček poslali do specializovaného kurzu a ona se v té kreativní práci přímo našla. Ohromně ji to baví, vytvoří na zakázku prakticky cokoliv. Teď se chceme posunout v oblasti umělecké čokolády ještě dál, třeba k tvorbě čokoládových soch pro oslavy výročí firem a podobné příležitosti,“ prozradil Josef Kouba.
V katalogové nabídce je bohatý výběr. Od čokoládového srdíčka za 60 korun až po nákladné kytice. „Už jsme taky vyráběli kytici k sedmdesátinách ze sedmdesáti pralinek,“ vybavuje si majitel. Vše z kvalitní čokolády se 72 procenty kakaa. Běžně jsou na trhu čokolády jen pětapadesátiprocentní. „Výrobci začali v poslední době kakao ubírat, aby výrobky zlevnili. My ale touto cestou určitě nepůjdeme,“ dodal. Pralinky ze Soběslavi mají svoji kvalitu a klidně si v chladícím boxu počkají na skutečného znalce. V prostředí chladícího boxu mají trvanlivost pět měsíců, po nákupu vydrží v teplotě 14 až 21 stupňů tři měsíce. „To je ale ve skutečnosti fiktivní doba. Do té doby jsou pralinky stejně dávno snědené,“ směje se Josef Kouba.
Originální dárek
Propagační krabičky se jménem firmy nebo obce se dodávají v minimální sérii 200 kusů, zákazník je ale nemusí odebrat najednou, může si je postupně nechat plnit a odebírat podle potřeby. V Soběslavské pekárně nezapomněli ani na své jednotlivé zákazníky, kteří tu už léta věrně nakupují. Ti mohou zakoupit krabičku s připraveným bílým polem, kam vepíší jmenovku, vzkaz nebo osobní přáníčko. Stejně tak na ně lze nalepit samolepku s logem firmy a podarovat k Novému roku své partnery.
Tyto „dočasně bezejmenné“ krabičky se dají koupit už od jednoho kusu a samozřejmě i do nich připraví v prodejně pralinky podle výběru.
(pr)
Diskuse k článku