Recept na skvělé krevety – krok za krokem


Krevety mají jedno obrovské plus, na přípravu stačí minuty. A to skoro doslova. Můžeme je připravovat už oloupané, to volíme v případě, že je chceme přidávat například do rýže nebo do polévky. My ale volíme druhou variantu a krevety budeme připravovat vcelku – ve skořápce.
Na dvě porce si přichystejte:
• 400 g nepředvařených čerstvých tygřích krevet (seženete ve specializovaném obchodě nebo ve větším supermarketu)
• 1 dcl kvalitního bílého vína
• menší šalotku
• 2 prolisované stroužky česneku
• 1 citron
• hrst posekané hladkolisté petrželky
• olivový olej
• lžíci másla
• sůl, čerstvě mletý pepř
Doporučuji si jako první připravit všechny ingredience, ať je máte po ruce přichystané. Stejně tak si hezky prostřete stůl. Jakmile se krevety budou restovat, nebudete mít čas na krájení, loupání a prostírání. Ve velké pánvi si rozpálíme olivový olej a začneme dosklovata připravovat nadrobno nakrájenou šalotku. Když je hotovo, začneme zprudka opékat krevety. Osolíme, opeříme a ve chvíli, kdy krevety začnou oranžovět, přidáme víno, prolisovaný česnek a necháme cca 3 minuty na velkém ohni prohřát. Nyní přišla chvíle pánev stáhnout z ohně a přisypat hrst petrželky a přidat lžíci másla. Pozor! Pokrm se již nesmí vařit, jen opatrně promícháme a můžeme podávat. Mně nejvíce krevety chutnají pokapané citronem, se zeleninovým salátem (do toho vždy přidávám vyfiletovaný pomeranč – dodá salátu zajímavou chuť) a s čerstvou bagetou.
Můj tip
•Doporučuji nechat krevety v pánvi a rovnou servírovat na stůl, aby si každý mohl nabrat kolik chce a také si máčet bagetku ve vinné omáčce.
Dobrou chuť!
Vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku