Kdy a kam

  • ZUŠ vystoupení žáků tanečního a dramatického oboru

    Úterý 11.12 18:00 - Písek, Divadlo Fráni Šrámka

    Vystoupení žáků tanečního a dramatického oboru.

  • Pusťte Donnu k maturitě

    Úterý 11.12 19:00 - Tábor, Divadlo Oskara Nedbala

    Nekompromisní ponor do devadesátek, do období, kdy všechny otázky dokázalo zodpovědět Bravíčko.

Zobrazit všechny události
 

SOUTĚŽ. Jihočeská kuchařka na cestách - letos naposled, na Modravě

V posledním letošním díle seriálu Jihočeská kuchařka na cestách vás před zimní pauzou vezmu na Šumavu a to přímo na Modravu do Pivovaru Lyer. Modrava je vyhlášený cíl, který ročně navštíví nespočet turistů. A rozhodně mají co vidět! Vesnička je v srdci Národního parku, pravda už v Plzeňském kraji, ale věřím že i Jihočeši ji berou takzvaně za svou. Leží třináct kilometrů jihozápadně od Kašperských Hor na soutoku Modravského, Roklanského a Filipohuťského potoka, jejichž soutokem vzniká řeka Vydra, kterou můžeme znát například z trilogie filmů Pod jezevčí skálou, Za trnkovým keřem a Pytlácká stezka.

 

Vesnice žije hlavně z turistického ruchu, vždyť stálých obyvatel na Modravě žije jen něco kolem osmdesáti. To jí ale neubírá na kráse a pro milovníky neporušené přírody, slatí a horských úbočín v tiché a poklidné Šumavě je zde ráj na zemi. Z množství restaurací a hospůdek může být někdy těžké si správně vybrat, ale návštěva Pivovaru Lyer stojí za to!

Modravský pivovar vás okouzlí už svým vzhledem. Typické šumavské stavení ze dřeva, kamene a přírodních materiálů hned vedle Roklanského potoka určitě nepřehlédnete.

Pivovar, ubytování a restaurace Radovana Lyera je v provozu od roku 2013. Sládek Jaroslav Kouba vaří běžně tři druhy piv a v sezoně se přidává vždy jeden speciál. Ročně se v pivovaru uvaří 1 000 hektolitrů, které slouží především pro vlastní potřebu restaurace. Ale ochutnat ho můžeme i na některých gastrofestivalech, například v Praze na Náplavce.

Majitel Radovan Lyer provozuje také biofarmy, takže o prvotřídní potraviny není nouze. Hovězí maso podávané v restauraci je z vlastního biochovu, ale i nakládané zelí si dělají sami. Na jídelníčku se pod vedením šéfkuchaře Aleše Vaněčka často objevuje zvěřina, i ta je ze šumavských lesů. Srnčí, jelení, bažant nebo velmi populární kančí guláš jsou stoprocentně z lokálních surovin. Kuchaři vaří tradiční českou kuchyni v modernějším pojetí, která je dnes tak oblíbená. Restaurace pojme 100 hostů a velká letní terasa za plného provozu ještě dalších 200 lidí.

Jak je mým zvykem, ráda si nechám připravit degustační menu od kuchaře a nebylo tomu jinak ani zde na Modravě. A musím uznat, že kuchař si dal opravdu záležet! Jako předkrm jsem dostala krůtí masosous-videna zeleninovém salátu. V překladu z francouštiny to znamená ve vákuu. Jak název napovídá, maso se připravuje ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Maso je poté šťavnaté a jen se rozpadá, což mohu potvrdit. Dále jsem dostala ochutnat pomalu tažené hovězí na víně s máslovo - bramborovou kaší. Opět měkoučké maso a výraznou silnou omáčkou a poctivou kaší bylo naprosto skvělé. Jako další přišel na řadu pstruh. Přesněji pstruží filátka s malým zeleninovým salátkem a opečené brambory. Říká se, že pstruzi jsou šlechtici mezi českými rybami. A tady to platí dvojnásobně. Ryba byla opravdu skvěle připravená. Už v tuhle chvíli byly moje chuťové buňky plně uspokojeny, ale ještě nebyl konec. Na stůl jsem dostala dva druhy plněných bramborových knedlíků. Jedny byly klasické s uzeným masem a domácím nakládaným zelím a v druhé variantě plněné kachním trhaným masem se špenátem. Oboje byly výborné, osobně bych určitě příště znovu ochutnala ty plněné kachním masem. A jako pomyslná masová třešnička na dortu přišel na stůl filírovaný hovězí steak s houbovou omáčkou. Steak z kvalitního vyzrálého masa byl také moc dobrý. Na závěr nechyběly sladké tečky. Jablečný závin z cereálního listového těsta a švestkový koláč. Klasické české moučníky, které patří k nejoblíbenějším dezertům.

Všechno bylo tak skvělé, že jsem neodolala a nakoupila si domů ještě pochoutky z malé ledničky vedle baru. Konkrétně to byly kachní játra v sádle, škvarková pomazánka a vepřová paštika. A na zapití láhev místního světlého piva.

Za zmínku určitě stojí i krásný interiér celé restaurace. Všudypřítomné dřevo vytváří příjemnou atmosféru, člověku se ani nechce odejít. Snad i díky velice milé a příjemné obsluze.

A kam se podívat, když už navštívíte Modravu?

Pokud vás bude větší skupina, tak po předchozí domluvě a rezervaci určitě doporučuji navštívit pivovar, kde vás rádi provedou, vysvětlí základní principy vaření piva a nakonec můžete i ochutnat. A za návštěvu a procházku také určitě stojí Kvilda, která leží kousek od Modravy. Jako třetí tip se nabízí určitě pramen Vltavy. Ten se nachází cca 5,5 km jihozápadně od Kvildy, 600 metrů od hranice s Německem. Místo je přístupné po asfaltové silnici, po modré turistické značce nebo na kole po cyklotrase 1041.

Můj malý tip na závěr - navštivte Šumavu mimo hlavní letní a zimní sezónu. Protože na jaře a na podzim je Šumava nejkrásnější a navíc bez zástupů turistů.

Soutěž

A i tentokrát je tu soutěž o voucher - do modravského pivovaru Lyer. Pro zapojení do soutěže stačí odpovědět na soutěžní otázku. Pokud bude odpověď správná a budete mít při losování štěstí, voucher v hodnotě 500 korun může být váš.
Soutěžní otázka:

Co znamená v gastronomii filírování?

a) smažení ve velké vrstvě oleje

b) vaření ve vákuu

c) krájení na plátky

Odpovědi zasílejte na email soutez@jihocesketydeniky.cz nejpozději do pravého poledne v pondělí 26. listopadu. Ze správných došlých odpovědí vylosujeme jednoho výherce. V odpovědi uveďte své jméno, adresu, kontaktní telefon a do předmětu zadejte: Modrava. Jméno výherce zveřejníme ve středu 28. listopadu.

Upozornění: Odesláním odpovědi na uvedenou adresu, vyslovujete souhlas se zpracováním vašich osobních údajů pro účely této soutěže. Údaje nejsou zpracovávány automatizovaným způsobem. Po ukončení soutěže budou osobní údaje všech soutěžících smazány a skartovány.

S dalším dílem seriálu se na vás těším zase na jaře!

Vaše jihočeská kuchařka Karolína

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace