Splnili si sen. V Milčicích pečou chleba, otevírají bistro a pořádají výměnný trh - Jižní Čechy Teď!
Splnili si sen. V Milčicích pečou chleba, otevírají bistro a pořádají výměnný trh - Jižní Čechy Teď!
28. 5. 2022 10:41

Splnili si sen. V Milčicích pečou chleba, otevírají bistro a pořádají výměnný trh

MILČICE – V Milčicích u Kraselova se v sobotu 21. května konala netradiční akce. Manželé Anna a Pavel Vaňkovi uspořádali výměnné tržiště, kam lidé mohli dojít nakoupit bez peněz. Jeho podstatou je směnný obchod. Chcete si odnést sazenice na zahrádku? Přineste třeba to, co vám přebývá ve špajzu a mohlo by se hodit někomu jinému.

Splnili si sen. V Milčicích pečou chleba, otevírají bistro a pořádají výměnný trh - Jižní Čechy Teď!

„Začali jsme někdy mezi lety 2017 a 2018. Všechno to vlastně vzniklo náhodou. Postavili jsme si svou hliněnou pec na chleba a místní to zajímalo. Udělali jsme první společné pečení chleba a pozvali jsme tedy i ostatní. Hodně se jim to líbilo a začali za námi chodit,“ vrací se k začátkům Anna Vaňková, která je povoláním zdravotní sestra.

Pak už byl jen krůček k výměnnému obchůdku, který začínal původně jako burza sazenic. „Teď už se vyměňují i zavařeniny, sýry, mýdla… Prostě každý donese to, co sám umí,“ líčí Anna Vaňková. Popisuje i netradiční výměny zboží třeba za příslib ostříhání u kadeřnice nebo služby masérky.

Styl života

Zmínila, že k pořádání podobných akcí je hnala touha poznat lidi ze sousedství. „Tohle místo je tak krásné, že nám přijde škoda si ho nechávat jen pro sebe. Docela rádi vaříme, takže jsme si k našim aktivitám přidali i bistro. Letos plánujeme jeho otevírání každou sobotu. Spojovat bychom to chtěli s divadlem nebo koncerty. Chystá se i pečení chleba nebo nedělní brunch pro menší skupiny lidí,“ říká Anna Vaňková.

Pobývání v Milčicích bere jako splnění dětského snu. „Vždycky jsme si říkali, že si tu jednou otevřeme bistro a budeme tu prodávat limonády. Vypadalo to jako šílený nápad, ale klaplo to,“ směje se.

Zmínila, že při vaření sází na vlastní suroviny. „Burzami jsme chtěli lidem ukázat jiný styl stravování. Samotné nás překvapilo, jak si k nám lidé našli cestu. Pozoruji i na burzách, že hodně návštěvníků si jde pro sazeničky kvůli tomu, že chce mít svou zahrádku. My se našemu pěstování věnujeme po práci, takže to jde, aby měl člověk soběstačnou zahradu, a přitom chodil do zaměstnání,“ dodává Anna Vaňková. Její muž pracuje jako elektrikář ve stavební firmě.

Pečou chleba

Anna Vaňková prozrazuje, že nejvíc sousedy zajímá pečení chleba. „Je to vlastně nenáročné. V peci, kterou máme pod pergolou, se dá upéct šest bochníků, což je dávka na týden pro normální čtyř a pětičlennou rodinu. Takhle se to dělalo dříve – peklo se jednou za týden nebo čtrnáct dní a chleba vystačil do dalšího pečení,“ zmínila Anna Vaňková.

Pavel Vaněk říká, že ani stavba pece nebyla úplně náročná. „Nakoukali jsme si to na internetu. Plánovali jsme velkou pec, jaká bývala ve starých domech. Ale ta by byla náročnější, i když jí pořád plánujeme,“ dodal Pavel Vaněk.

 

Petr Eliáš
Petr Eliáš

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.