Tradiční kovářovský folklorní festival začíná v pátek


KOVÁŘOV – Už 29. ročník Jihočeského folklorního festivalu právě připravují v Kovářově na Písecku. Třídenní svátek lidové kultury zahájí v pátek 30. května ve 20 hodin chlebování v Restauraci kulturního domu. Následovat bude sobotní hlavní festivalový den na návsi a v neděli budou probíhat doprovodné programy. O přípravách festivalu i o programu tradiční akce jsme hovořili s Martinem Schmellerem, vedoucím souboru Kovářovan.
Jak probíhají přípravy a kolik lidí se na nich podílí?
Festival se plánuje a připravuje již několik měsíců dopředu. Zejména je nutné oslovit jednotlivé soubory a to především z jižních Čech.
Co vám, jako organizátorům, dělá největší starosti?
Největší starosti nám letos dělá asi počasí. Veškerou práci a přípravu nakonec může pokazit.
Máte připravenou i mokrou variantu v sále kulturního domu?
S mokrou variantou počítáme každý rok. Do přípravy festivalu věnujeme mnoho energie a času, navíc se na společné setkání těší návštěvníci i jednotlivé soubory, a proto bychom neradi rušili festival jen kvůli počasí. Několik let jsme jako variantu zajištovali sál kulturního domu, ale v loňském roce jsme úspěšně využili velkokapacitní stan přímo na návsi. A v případě zhoršeného počasí s touto variantou počítáme i letos.
Kolik má v současnosti soubor Kovářovan členů?
V současnosti máme přibližně 50 dospělých členů a 20 dětských členů souboru.
V čem spočívá úvodní páteční akce pod názvem chlebování?
Chtěli bychom ukázat, že folklor a lidové tradice nepatří jen na taneční podia a do muzejních skříní, ale že je živý. Proto jsme zařadili do programu festivalu páteční program, kde se společně setkávají členové jednotlivých souborů včetně hosta festivalu, příznivci folkloru a lidových tradic i běžní laici. Ti mají možnost společně nejen posedět, poznat se, popovídat si, ale i zazpívat a něco dobrého ochutnat. Každý rok je vybráno jedno téma, letos je jím chléb. V minulých letech jsme měli například buchtování, plackování, bábovkování, hnětýnkování a jiné. Kuchařky i kuchaři připravují své speciality podle rodinných receptů i krajových zvyklostí a přinášejí je na toto společné setkání, abychom mohli společně ochutnat a porovnat. Jako bonus je pro kuchaře s nejlepším výrobkem připravena odměna. A proto vás zveme, přijďte poznat folklor všemi smysly a nebojte se přinést také kus svého umění z vaší kuchyně.
Jaký bude sobotní program? Máte letos nějaký tahák?
Strukturu programu festivalu zachováváme přibližně stejnou. Dopoledne se otevře řemeslný jarmark, letos bude také pro děti připraven dobový kolotoč. Odpoledne ve 14 hodin vyjde průvod od kulturního domu a ve 14.30 začnou vystoupení jednotlivých souborů. A tahák máme každý rok. Několik měsíců předem připravujeme vždy nové vystoupení, ať je to dětská část souboru nebo dospělácká, vždy je to nové taneční a hudebně sladěné vystoupení. Konec konců jak to dopadne to musí posoudit diváci, ale i porota, která každoročně po festivalovém programu poradí, zkritizuje, ale i pochválí jednotlivá vystoupení. Kromě Kovářovanu se představí také soubory Doudleban, Malý Furiant, Bystřina, Libín-S, Úsvit a také FS Jarošovci z Mělníka a Slovácký krůžek Vývrtka Hustopeče.
Jaký bude nedělní doprovodný program?
Po pátečním a sobotním tancování, zpěvu a veselí jsme chtěli přijít v neděli do kostela a mít možnost poděkovat, zklidnit ducha a rozjímat v tomto uspěchaném čase. Proto jsme zavedli nedělní krojovanou mši svatou, kde nazdobené kroje a zpěvy přispívají k sváteční atmosféře.
Chystáte něco speciálního na jubilejní 30. ročník příští rok?
V loňském roce jsme oslavili 40. let založení souboru a příští rok bychom oslavili 30. ročník JFF. Je to výzva, která na nás čeká a pokud budou folklorní nadšenci a finanční prostředky určitě přichystáme kulturní zážitek se zajímavým hostem festivalu. Myslím si, že bude na co se těšit.
Proč mají diváci na kovářovský folklorní festival přijet?
Proč přijet do Kovářova? Samozřejmě podpořit lidovou kulturu, lidový jarmark s řemesly, na které nemáme čas nebo už jsme zapomněli, že je naše babičky ručně tvořili a také něco dobrého ochutnat a vypít. A samozřejmě popovídat s dobrými lidmi, přáteli a kamarády.
Diskuse k článku