Úrodu rajčat můžete i usušit


Domácí sušená rajčata
Suroviny: zralá rajčata ze zahrádky cca 1 kg, 8 stroužků česneku, sušená bazalka 3 – 4 lžíce (použít můžete i jiné oblíbené bylinky), olivový olej, mořská sůl
Postup: Vyložte si plech pečícím papírem, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia. Očištěná a osušená rajčata nakrájejte na podélné plátky centimetr silné. Každý plátek zvlášť osolte a posypte bylinkami. Rajčata by se navzájem neměla dotýkat. Takto připravený plech suším v předehřáté troubě 30 minut. Pak snižte teplotu na 140 stupňů a sušte dalších 30 minut. Nakonec snižte teplotu na 100 stupňů a sušte posledních 30 minut. Nezapomeňte, že každá trouba je jiná, rajčata tedy často kontrolujte. Hotová rajčata nechte zcela vychladnout. Česnek si oloupejte na nakrájejte na plátky. Nyní už jen navrstvit šušená rajčata s česnekem do předem připravených, důkladně vymytých a usušených sklenic, zalít olivovým olejem, aby byla rajčata ponořená, zavíčkovat a máme hotovo.
• Můj tip
Do sklenice můžete přidat i sušenou chilli papričku.
Vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku