Zimní čas si žádá vydatnější večeři. Třeba krůtí guláš


Krůtí guláš
1 kg krůtího masa, 2 lžíce sádla, 3 – 4 střední cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 l vody (vývaru), 3 – 4 krajíce chleba na zahuštění, červená sladká paprika, majoránka, kmín, chilli, pepř a sůl
Postup: Na sádle si do hněda orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Bude to chvilku trvat, ale guláš bude mít hezkou barvu. Jen dávejte pozor, ať se vám cibule nespálí – pak zhořkne! Přidáme na kostky nakrájené krůtí maso, protlak, všechno koření kromě papriky a restujeme cca 5 – 10 minut, aby se maso pěkně opeklo a zatáhlo. Nakonec přisypeme i sladkou papriku a chvilku zarestujeme. Opět dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila. Zalijeme maso vodou nebo vývarem, aby bylo ponořené, a dusíme cca 30 minut, než je zcela měkké.
Do vyšší misky nalámeme chleba a namočíme do vody. Vody stačí spíše méně a po chvilce rozmixujeme tyčovým mixérem. Vzniklou směs nalijeme do guláše a necháme ještě 5 minut provařit za občasného míchání. Do hotového guláše prolisujeme česnek a dochutíme ještě dle potřeby ostatním kořením.
Guláš podávejte s houskovým knedlíkem, chlebem nebo třeba i s těstovinami. A nezapomeňte ještě na cibulku nebo křen.
• Tip
Na guláš si kupte celá krůtí stehna. Sice vám zabere trochu více času vykošťování, ale určitě vyjdou levněji než už vykoštěné a naporcované maso. A ze zbylých kostí si uvaříte skvělý vývar na polévku třeba na druhý den. A to se přece vyplatí, ne?
Vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku