Chlebování i husaři na koních. Folklorní festival v Kovářově začíná




















KOVÁŘOV – Odlesk moravského slunce, pěkné víno, zvučné písně a tradice přivezl hustopečský soubor Vývrtka na tradiční Jihočeský folklorní festival. Na návsi odpočívali koně, na nichž dorazila předsunutá husarská hlídka až od Vídně, která putuje krajinou. Kovářovský festival začíná…
Tradiční festival v Kovářově začal v pátek 30. května večer chlebováním. Své pecny chleba mohl do soutěže přihlásit kdokoliv. Hlavní organizátorkou soutěže je Boženka Kolorosová, která vyhodnocuje hlasy diváků. Každý může ochutnat a svého favorita vhodit do osudí. Nejlepší chléb bude vyhlášen v rámci hlavního sobotního programu na kovářovské návsi.
Některé recepty jsou tajné, o jiné se pekaři rádi podělí. Chléb si žádá náležitou péči. Je dobré udržovat si živý kvásek. Těsto musíte připravovat tři dny před pečením, je to složitý proces, který autor nechtěl vyprávět dopodrobna. Na chleba má novou pec. „Když ji roztopím, připravím těsto z osmi kil mouky a upeču tak deset až dvanáct bochníků chleba. Kvásek si udržuji, ale stane se mi, že někdy zapomenu, a to mi pak žena nadává. Ale chléb nekupujeme,“ smál se pekař Jan.
U pořádného pecnu žitno-pšeničného chleba ale bližší recept nechyběl: Kvasový, semínkový, pečený s láskou a popraskaný. Tak uvedl autor popis receptu. Skládá se z 2/3 žitné mouky, 1/3 pšeničné, vymazlený domácí kvásek, semínka slunečnice, dýně a lnu. A na na závěr dobrou chuť.
Hlavní program začíná v sobotu ve 14 hodin na kovářovské návsi.
Dopoledne se otevře řemeslný jarmark, pro děti bude připraven dobový kolotoč. Ve 14 hodin vyjde průvod od kulturního domu a ve 14.30 začnou vystoupení jednotlivých souborů. Kromě Kovářovanu se představí soubory Doudleban, Malý Furiant, Bystřina, Libín-S, Úsvit a také FS Jarošovci z Mělníka a Slovácký krůžek Vývrtka Hustopeče.
Diskuse k článku