Jak vzkřísit venkovskou hospodu? - Jižní Čechy Teď!
20. 7. 2022 8:04

Jak vzkřísit venkovskou hospodu?

NADĚJKOV – Tento článek určitě není návod, jak získat do prázdné venkovské hospody šikovnou hostinskou. Jiřina Turnovcová z Petříkovic se totiž zavřeného nadějkovského hostince U Jandů chopila víceméně z hecu. V půlce března měl v Nadějkově premiéru pochod po nadějkovské naučené stezce. Po něm obec zavřenou restauraci na náměstí otevřela pro posezení účastníků. Parta známých tam zalitovala, že je nadějkovská hospoda od začátku covidu zavřená, bývalý provozovatel už po uvolnění epidemických opatření pokračovat nechtěl. „Řekla jsem, že já to teda vezmu a v dubnu jsem otevřela," směje se novopečená hostinská.

Jak vzkřísit venkovskou hospodu? - Jižní Čechy Teď!

Jiřina Turnovcová pracuje jako obchodní zástupkyně, ale nějaké povědomí o provozu v hostinci U Jandů měla. „Při střední i vysoké škole jsem sem chodila na brigádu jako servírka,“ říká. Posledních osm let žila v Praze, teď se tedy vrátila domů na jih a rozhodla se hostinec vzkřísit.

Kdysi, když tu v obci ještě bylo zemědělské družstvo, vařily se tu obědy pro zaměstnance. To už je ale minulost, navíc se vaří v nedalekém rekreačním středisku Mozolov nebo v hospodách v Jistebnici. Bylo jasné, že nemá smysl se o něco takového pokoušet. Pro obec se sedmi stovkami obyvatel se jevil jako nejlepší provoz jen o víkendu. A to se taky potvrdilo. Otvíračka byla povedená, přišlo kolem osmdesáti lidí,“ říká nová provozovatelka.

Zjara bylo otevřeno v pátek a v sobotu od pěti odpoledne, teď v létě se otevírá v sobotu už v jednu po poledni a taky v neděli od pěti odpoledne. „V pátky bývá plno, soboty jsou slabší. Musela jsem přemýšlet, čím hosty přilákat. Točí se tu desítka Gambrinus a dvanáctka Plzeň, koupili jsme nový pákový kávovar a nabízíme kávu Reserva, prodáváme pizzu, ale to nestačí. Snažím se pořádat různé akce,“ zmiňuje Jiřina Turnovcová. Začala hamburgerovým večerem. Domácích burgrů, kdy si v restauraci s kolegyní brigádnicí samy napekly housky, připravily domácí majonézu a maso nakoupily z farmy Jiřinina bratra, se napoprvé prodalo 35. Když se úspěšný večer zopakoval podruhé, už se burgrů prodalo 60. Další večer se dělal tatarák. „Ukázalo se, že je tady hodně gurmánů a na jídlo slyší. Místní i chalupáři. Rodiny s dětmi zas začaly chodit na pizzu,“ zmiňuje provozovatelka hostince, kde si návštěvníci mohou zahrát i šipky nebo fotbálek. K dispozici je i venkovní posezení. „Uvidíme, jestli nás teď v létě objeví cyklisté. Nově jsme začali nabízet štrůdl s vanilkovou zmrzlinou a palačinky,“ dodává.

Jiřina Turnovcová má od obce za symbolické nájemné v pronájmu celou budovu včetně horního sálu. Takže zkusila v červnu uspořádat pouťovou zábavu, která v Nadějkově nebyla už pětadvacet let. I to místní zjevně potěšilo, na líšnickou kapelu Scarlet dorazilo kolem osmdesáti lidí a plno bylo i dole v hospodě. To slečnu hostinskou povzbudilo a na začátek srpna plánují se sestřenicí akci na fotbalovém hřišti. Odpoledne bude nějaká zábava pro děti, večer kapela Parkán a mezitím v bazénku bahenní zápasy.

„V sále U Jandů je bohužel k sezení jen sto míst, ke stání se vejde tak dvěstě lidí. Tím jsou možnosti dané. Chtěla bych tu uspořádat představení stand up a v listopadu kolem Martina ples,“ naznačuje Jiřina Turnovcová další plány. Podle ní je to jediná možnost, jak na vsi hospodu udržet – otevírat o víkendech a stále něco aktivně vymýšlet. „Lidi se zdají spokojení a já jsem taky spokojená,“ konstatuje mladá hostinská.

Libuše Kolářová
Libuše Kolářová

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.