Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů - Jižní Čechy Teď!
Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů - Jižní Čechy Teď!
Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů - Jižní Čechy Teď!
2. 7. 2022 10:26

Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů

Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů
Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů
Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů
Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů
Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů
Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů
Zobrazit galerii (8)
Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů
ČIMELICE – Čtyřiatřicetiletá Jana Příborská z Čimelic je šikovnou cukrářkou i kuchařkou. Její profil na sociálních sítích sleduje přes 21 tisíc uživatelů. Například na Instagramu s názvem Nezbedná kuchyně přidala už přes 1200 fotografií z jejích kulinářských dovedností. I přesto Jana Příborská stále bere svou činnost jako odreagování.

Jana Příborská je amatérskou cukrářkou a kuchařkou. Na sociálních sítích ji však sleduje přes 21 tisíc uživatelů - Jižní Čechy Teď!

Janě Příborské bylo osm let, když začínala s obyčejným vařením pudinku. Její maminka jí tehdy dala židličku ke sporáku a ona s její pomocí začala vařit. Když pak byla o trochu starší, postupně začala péct o něco složitější dobroty, například perník nebo štrúdl. Už tehdy jí činnost cukrářky a kuchařky velice bavila. V osmnácti se pak Jana Příborská odhodlala upéct svůj první dort. Ten byl pro dva její kamarády k narozeninám. „Pak se má láska k pečení o něco rozrostla. Pekla jsem snad při každé příležitosti. Především pro mé blízké. K narozeninám, ke svátku, na Vánoce. Byla jsem do toho opravdu zabraná a postupem času se pečení logicky stalo mým největším koníčkem,“ popisuje Jana Příborská.

Největší odměnou a motivací pro ni bylo, když její cukrářské výrobky chutnaly, když získávala pozitivní ohlasy na svůj koníček. „To byl také moment, kdy jsem začala sledovat různá videa na Youtube. Tam jsem čerpala hlavní inspiraci. Hodně mě bavilo se inspirovat opravdu dobrými kuchaři. Když jsem to dokázala přenést na svůj stůl, bylo to pak ještě o to více motivující. Samozřejmě se mi to několikrát i nepovedlo a některé pokusy skončily nezdarem, bylo ale důležité, že jsem se tím nenechala nikdy odradit a pořád jsem ve svém koníčku pokračovala,“ dodává Jana Příborská.

Hodně jí pomohly kurzy

Aby svůj koníček nadšená kuchařka ještě více zdokonalila, přihlásila se zhruba před třemi lety na kurz pečení. Jak sama dodává, hodně jí to posunulo. „První kurz byl Výroba dortu od A do Z. Sešli jsme se v Litoměřicích ve skupině asi deseti lidí, kde jsme každý měli připravený svůj dortový korpus. Lektorka nás poté učila, jak dort správně prokrojit, naplnit a finálně ozdobit. Dala nám osvědčené recepty na korpusy, krémy a polevy. Naučila nás, že není potřeba používat žádné polotovary, pouze kvalitní suroviny. Od té doby si doma dělám například svůj vanilkový extrakt z vanilkových lusků, slaný karamel nebo citronový krém,“ vrací se o několik let zpět Jana Příborská. Zároveň dodává, že veškeré krémy nyní i díky tomuto kurzu dělá bez jakýchkoliv ztuhovačů. Protože jí první kurz nesmírně naplnil, rozhodla se, že za dva měsíce pojede na další. Tentokrát byl tématem kurzu sladký bar. Na tomto kurzu se Jana Příborská naučila několik druhů zákusů a aranžmá sladkého baru například na svatbu.

Věnuje se i slanému

Nejsou to pouze sladké dobroty, kterým se Jana Příborská věnuje. Před několika lety se také začala zajímat o zdravou stravu. Začala vařit trochu jinak, než tomu bylo předtím. „Začala jsem se zajímat o výživové hodnoty jednotlivých potravin. Studovala jsem, co má kolik tuků, sacharidů a bílkovin. Část některých více kalorických surovin jsem ve vaření začala nahrazovat méně kalorickými. Začala jsem zkrátka vařit pestřejší jídla, a ne stále ta stejná. Hodně používám více druhů mouk a sladidel,“ popisuje Jana Příborská. Ta nepeče pouze sladké dorty, ale i slané. Většinou se jedná o dort ve tvaru půllitru s různými pomazánkami, šunkou i sýrem.

Ke zdravé stravě se dostala klasickou cestou, chtěla jen zhubnout přebytečná kila. „Psal se rok 2010 a já si domů koupila svůj první cvičící stroj. A jelikož jsem chtěla, aby hubnutí bylo účinnější, začala jsem se zajímat o složení potravin. Postupně jsem se naučila, co jsou to sacharidy, tuky, bílkoviny, a která potravina co obsahuje. Naučila jsem se složit si jídelníček, se kterým jsem skutečně hubla. Hubnutí bylo zdravé a bez jakéhokoliv hladovění,“ nastiňuje Jana Příborská.

Na sociálních sítích má silnou fanouškovskou základnu

O výsledcích svého vaření a cukraření informuje na svých instagramových stránkách Nezbedná kuchyně a také na facebookových stránkách Zdravá a domácí nezbedná kuchyně. Pravidelně tam přidává příspěvky a ty sleduje více než 21 000 uživatelů. Přesto si za ně nebere Jana Příborská zodpovědnost a dále veškerou činnost především pro zábavu. „Vaření a pečení je pro mě určitý druh relaxu, takže to tak neberu, že bych tomu nutně potřebovala věnovat čas kvůli dalšímu svému příspěvku. Někdo odpočívá u televize na gauči a já odpočívám v kuchyni u sporáku a trouby,“ prozrazuje Jana Příborská. Ta má ze svých sladkých výrobků nejraději kynuté pečivo. Ze slané kuchyně pak nejradši peče maso a domácí pečivo. Takový čerstvý chléb s máslem podle ní nic jen tak nepřekoná. Ze zdravého pečení potom nejraději připravuje dorty a řezy. Ty také ráda jí.

I přesto, že v České republice probíhá celá řada kuchařských i kulinářských soutěžích, do televize to Janu Příborskou tolik neláká, ač um na to rozhodně má. „Televizních soutěží, jako je například Prostřeno nebo Masterchef, se opravdu nezúčastním. Já jsem totiž obrovský trémista, takže bych neupekla ani základní korpus na dort a určitě bych zkazila úplně vše, co bych mohla,“ směje se Jana Příborská. Když si člověk prohlíží sociální sítě této nadšenkyně, určitě ho napadá otázka, kam tolik dobrot mizí? „Od začátku peču pouze pro svou rodinu, pro kamarády, pro přátele, pro děti kamarádů a kolegům do práce pro zpříjemnění pracovních dní. Zájem o mé dorty a zákusy by asi byl, ale zatím se pohybuji pouze v rodinném a kamarádském kruhu,“ odpovídá amatérská kuchařka a cukrářka.

Snem je maličká cukrárna

Kuchařinou a cukrařinou se Jana Příborská zabývá více než dvacet let. Podle jejich slov však žádný podstatný rozdíl za toto období v její oblíbené činnosti není patrný. „Vaření se od mého dětství téměř nezměnilo. Maminka je kuchařka, tak jsem se základy vaření naučila od ní a do dnes je při vaření českých klasik používám. Jedinou změnu vnímám v tom, že dnes máme výběr z nepřeberného množství surovin, které dřív nebyly nebo alespoň nebyly tak známé. S tím vlastně souvisí i nynější vaření jídel, které jsem v dětství neznala. Mám na mysli třeba sushi, které miluju a absolvovala jsem kurz na jeho přípravu ve škole Prakul Romana Vaňka,“ poodkrývá Jana Příborská.

Jako každý člověk, tak i tato sympatická žena má svůj sen. Tou je maličká cukrárna, ve které by mohla lidém předávat své vytvořené kousky. Nyní se tento sen trochu odkládá, neboť se před třemi měsíci Janě Příborské narodila dcera Stela. „Nyní a v blízké budoucnosti se chci více věnovat Instagramu. Stále si prohrávám s myšlenkou vybudování vlastní cukrářské provozovny. Tento sen mám dlouho a budu doufat, že se mi ho jednou podaří splnit,“ uzavírá Jana Příborská.

 

Martin Petřík
Martin Petřík

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.