Medvědí česnek už vykoukl ze země. Zkuste ho do špenátové polévky


Suroviny: 300 g špenátu (můžete použít čerstvý nebo mražený), 1 střední brambora, 100 g medvědího česneku, 1 střední cibule, 2 ks jarní cibule, 1 litr vody nebo zeleninového vývaru (dle potřeby můžete dolévat), půl kelímku smetany 33%, 1 vajíčko, 2 lžíce másla, sůl, pepř, olivový olej na pokapání
Nejprve si ve větším hrnci orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli na másle. Za občasného míchání počkáme, až začne zlátnout a přidáme špenát, medvědí česnek, jarní cibulku a oloupanou pokrájenou bramboru. Ještě chvilku vše restujieme, osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem. Když použijete vývar, polévka bude mít mnohem lepší a silnější chuť. Necháme pozvolna vařit cca 15 minut, dokud nezměknou brambory. Nyní polévku rozmixujeme tyčovým mixérem (konzistenci si zvolte sami) a rozmícháme v polévce vajíčko se smetanou. Ještě chvilku povaříme, dochutíme dle potřeby a před podáváním polévku na talíři zakápneme olivovým olejem a posypeme čerstvě mletým pepřem.
• Můj tip
K polévce můžete podávat opečený chléb nebo slané tyčky z listového těsta, které jen potřete vajíčkem, přidáte červenou cibuli, sezamové semínko a pečete v troubě pár minut.
vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku