Vyzkoušejte letos biskupského beránka

Suroviny: 150 g cukru moučka, 250 g másla, 360 g hladké mouky, 4 žloutky, 250 g nasekaných rozinek + kandované ovoce, 5 bílků, 130 g cukru moučka, 1/2 prášku do pečiva, rum, citronová kůra
Postup: Rozpálím troubu na 165 stupňů Celsia. Potom si vyšlehám tuhý sníh z bílků a cukru (150 g). Žloutky utřu do pěny s 130 g cukru a postupně zašlehávám změklé máslo pokojové teploty. Doporučuji beránka péct opravdu z másla a nenahrazovat jiným tukem. Jen tak docílíte nejlepší chuti. Do směsi žloutků, cukru a másla přisypu směs ovoce a rozinek (můžu si je namočit den předem do rumu), prosátou mouku, prášek do pečiva, kapku rumu a citronovou kůru. Nakonec opatrně vmíchejte ručně sníh. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte nejméně hodinu. Záleží na druhu trouby a zvolené formě. Správně upečené těsto poznáte tak, že do středu zapíchnete suchou špejli a musí zůstat suchá i po vytažení. Nemělo by se na ni lepit žádné těsto, pokud ano, ještě beránka chvíli pečte.
• Můj tip
Polít beránka můžete ve vodní lázni rozehřátou kvalitní čokoládou. Místo očí použijte lentilky a nezapomeňte na mašli kolem krku.
vaše jihočeská kuchařka Karolína
Diskuse k článku