DOBROTY: Upečte si jednoduché šneky. Jen se po nich zapráší - Jižní Čechy Teď!
25. 1. 2021 7:26

DOBROTY: Upečte si jednoduché šneky. Jen se po nich zapráší

Když se do pečení šneků pustíte v zimě, jejich kouzlo znásobíte. Domov vám provoní skořice a kardamom. Ale buďte si jistí, že se po nich na stole zapráší kdykoliv. Za to ručíme. Taky máte svůj oblíbený a vyzkoušený recept, který je teď v době koronavirových omezení u vás doma v permanenci? Pošlete nám ho, nejlépe i s fotografií, a my ho zveřejníme! Posílat své oblíbené recepty můžete na novotna@jihocesketydeniky.cz.

DOBROTY: Upečte si jednoduché šneky. Jen se po nich zapráší - Jižní Čechy Teď!

Jak na šneky? 
Nasypte si do mísy 500 g hladké mouky a přidejte půl lžičky soli a promíchejte. Přisypte 70 g krupicového cukru, 7 g sušeného droždí, 1 lžičku mletého kardamomu, 250 ml teplého mléka, 50 g změklého másla a 1 vejce. Pokud máte doma robota, bude práce jednodušší. Pokud ne, hněťte do doby, dokud nevznikne vláčné těsto. Vytvořte z něj bochánek, dejte do mísy, poprašte ho hladkou moukou a pod čistou utěrkou nechte kynout. Trvá to asi 90 minut.
Poté si těsto rozdělte na dvě části. Každou z nich vyválejte na obdélník a potřete náplní.

Náplň vytvoříte tak, že smícháte 100 g rozpuštěného másla, 100 g krupicového cukru a 2 lžíce mleté skořice.
Pak těsto zaviňte a nakrájejte na šneky, silné asi 4 cm. Z každého dílu těsta by vám mělo vyjít asi 8 šneků.
Na plech si dejte pečící papír a šneky na něj vyskládejte. Ne moc blízko sebe, aby se nespekli. Nechte je ještě 10 minut kynout a pak je potřete rozšlehaným vejcem. Šneky pečte ve vyhřáté troubě 10 minut na 220 °C. Po vyndání z trouby je hned posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat.

Dobrou chuť!

Petra Novotná
Petra Novotná

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.