Medvědí bratři v táborské zoo bojují o jídlo, ale vždy se nakonec dohodnou
Jako velcí mlsouni si nejraději smlsnou na sladkých měkkých plodech, jako jsou třeba meloun či hroznové víno. Spousta návštěvníků je pak překvapená, že je vidí jíst i trávu. Pomáhá jim totiž zlepšit trávení.
V létě se nejraději koupou v malém jezírku nebo podřimují ve stínu. Nejchladněji je v jejich ubikaci, proto se před ostrým sluncem často schovávají tam. Také v zimě v ní tráví nejvíce času zachumlaní do teplé slámy tak hodně, že jim jsou vidět jen jejich věčně hladové čumáky. Ven vychází právě jen tehdy, když mají hlad, což v případě opravdu nízkých teplot bývá jen jednou za dva dny. Proto jim ani moc nevadí, že je zoo kvůli vládnímu zákazu stejně jako ostatní zahrady pro návštěvníky uzavřená. Aspoň je v jejich lenošení nikdo neruší.
ZOO Tábor chová dva medvědy baribaly, kterým se také říká medvědi černí. Pocházejí ze Severní Ameriky a jsou všežravci. Hlavní složkou jejich jídelníčku je rostlinná strava, hlavně různé výhonky rostlin, lesní plody, kořínky či ořechy. Loví i ryby a menší savce, nepohrdnou ani zdechlinou. Dlouhé nohy a krátké drápy využívají k rozbíjení starých kmenů, ze kterých vybírají červy a larvy hmyzu. Aktivní jsou převážně v noci a žijí samotářským způsobem života.

Diskuse k článku