Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Vojenský den 2019 v Libořezích

    sobota 20.7 9:30 - po celé obci Libořezy

    Účastnit se budou kluby vojenské historie s dobovou technikou, uniformami a vybavením převážně z druhé světové války.

  • Malý princ - pohádka Víti Marčíka pro celou rodinu

    sobota 20.7 15:00 - Suchdol nad Lužnicí, Na farní zahradě

    Pohádka.

Zobrazit všechny události
 

Pivovar Dudák nově přidává chmel do téměř hotového piva

 Autor: DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice a.s.

    Autor: DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice a.s.

STRAKONICE - Sládek strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus začal vařit za studena chmelené pivo. Po prvním úspěchu se Svatováclavským speciálem bude světlý ležák Klostermann vařit pouze touto unikátní metodou. Jedná se o ojedinělý proces výroby typický pro minipivovary, kdy se chmel také přidává do již uvařeného piva a tam se nechá zrát.

 

Za studena tu chmelí světlého Klostermanna, kterého v pivovaru vaří od února tohoto roku. Pivo se stupňovitostí 11,80 % hm. a s obsahem alkoholu 4,7 % objemových, tak získá zcela novou chuť. „Studené chmelení dokáže z přidaného chmele dostat ty správné chutě přímo ke konzumentovi. Nejen, že se chmel přidává třikrát na varně, ale také přímo do ležáckého tanku, takže se jedná o čtyřikrát chmelené pivo," uvádí Krankus. „Po týdenním kvašení v otevřených kádích na spilce dozrává 40 dnů v ležáckém tanku. Prokvašení je záměrně nižší, aby vynikla jeho velmi dobrá pitelnost," doplňuje Krankuse jeho zástupce Vlastimil Matej.

Poprvé letos strakoničtí pivovarníci uvařili za studena chmelené pivo v září před zdejší poutí. Jednalo se o Svatováclavský ležák a úspěch tohoto piva je přesvědčil o pokračování v přípravě touto metodou. Světlý ležák Klostermann je vařený z moravských ječných sladů a žateckého chmele. Za svou nezaměnitelnou vůni a chuť vděčí za studena přidanému hlávkovému chmelu odrůdy Kazbek. Ta patří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a je charakteristická svou kořenitou vůní s lehkým nádechem citrusu.

Český chmel pak při nízké teplotě ležák obohatí o charakteristickou vůni, a co se chuti týká i o výrazné a příjemné chmelové doznívání, které se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Pivo se začalo distribuovat k jednotlivým zákazníkům zhruba na konci druhé říjnové dekády. Postupně ho bude možné ochutnat ve vybraných restauracích, jak ve Strakonicích, tak v ostatních regionech České republiky, kam v současné době pivovar své výrobky vozí. Pivovar ho také během listopadu začne stáčet do lahví, které jako první budou dostupné v nově vybudované prodejně před pivovarem.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace